Snel meer weten van:

 

Trouwen

Huwelijkse voorwaarden

Samenwonen & niet trouwen

SamenlevingscontractGeregistreerd partnerschap

 

 

Uw samenlevingsvorm direct online regelen

Het gemak van Ottens Vallei Notaris online maakt rechtszekerheid betaalbaar.

Welke vorm van een geregistreerde relatie past het beste bij u?

U heeft de liefde van uw leven gevonden, en u wilt dit graag officieel laten bezegelen. U kunt er dan voor kiezen in gemeenschap van goederen te trouwen, een geregistreerd partnerschap/huwelijkse voorwaarden aan te gaan of een samenlevingscontract op te stellen. Wat houden deze begrippen in?

Trouwen

Vóór het huwelijk moeten aanstaande echtgenoten kiezen of ze in gemeenschap van goederen willen trouwen of op huwelijkse voorwaarden. Als u niet vóór uw huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden maakt, trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen.

Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat u vanaf het ‘ja-woord’ samen één vermogen hebt. Komt een einde aan het huwelijk bijvoorbeeld door echtscheiding of overlijden, dan heeft elke echtgenoot recht op de helft van het vermogen. Niet alleen de bezittingen worden gedeeld, maar ook de schulden. 

 

Huwelijkse voorwaarden is een overeenkomst tussen (aanstaand) echtgenoten. Hiermee kunt u zelf kiezen of en welke bezittingen of schulden u op welke manier wilt delen. Met huwelijkse voorwaarden kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat schuldeisers aanspraak kunnen maken op het vermogen van de andere echtgenoot. Ondernemers kiezen vaak voor huwelijkse voorwaarden, dan blijven bijvoorbeeld de vermogens van beide echtgenoten gescheiden. Ook tijdens het huwelijk kunt u nog kiezen voor huwelijkse voorwaarden.

 

Let op!

Vanaf 1 januari 2018 veranderen de regels voor echtgenoten. Je trouwt niet langer in algehele gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap van goederen. Vaak sluiten deze nieuwe regels niet aan bij de wensen van aanstaande echtgenoten. Om te bekijken of de nieuwe regels bij u passen hebben we een tool ontwikkeld, die je kunt vinden op: www.trouwenengeldtest.nl.

 

 

Samenlevingscontract

Als twee mensen samenwonen dan houdt de wet daar in bepaalde gevallen rekening mee. Er zijn echter belangrijke zaken die niet in de wet zijn geregeld. Partners erven op grond van de wet bijvoorbeeld niet van elkaar en als er een kind wordt geboren, worden de partners niet beiden automatisch als ouders van het kind aangemerkt. Een notarieel samenlevingscontract kan vele voordelen bieden. Bijvoorbeeld voor bepaalde belastingwetten, om uw partner aan te wijzen als begunstigde voor uw nabestaandenpensioen, om te erven of regels op te stellen voor als u uit elkaar gaat.

Geregistreerd partnerschap

U hoeft natuurlijk niet voor een huwelijk te kiezen. Het is ook mogelijk om voor geregistreerd partnerschap te kiezen. De meeste wettelijke regels van een geregistreerd partnerschap komen overeen met de regels uit de huwelijkse voorwaarden. 

 
 

Contact

Kerkewijk 53
3901 EC  Veenendaal
T  0318-55 28 28
F  0318-55 33 44
info@ottensvalleinotaris.nl
ottensvalleinotaris.nl

BTW NL809586113B01
KvK 30127772

Volg ons

facebook_follow.pngtwitter_follow.pnglinkedin_follow.png